Help, ik kan niet tekenen!

Het is alweer september! Dat betekent dat de kinderen terug naar school gaan, iedereen aan het werk is én ik weer in de file sta. Zo ook afgelopen week toen ik op weg was naar een klant. Voordat ik een workshop met iemand inplan ga ik altijd even langs om te bespreken wat de wensen en mogelijkheden zijn. Mijn klantenkring is immers zeer divers; van bedrijven tot individuen en van de nationale politie tot de modezaak om de hoek. Deze meneer in kwestie wilde bijvoorbeeld leren illustreren, zodat hij bij zijn klantgesprekken zijn ideeën kon visualiseren. Zoveel mensen, zoveel wensen! Als illustrator maak ik een hoop mee: geen dag is hetzelfde.

Eén ding blijft echter altijd terugkomen, en zo ook afgelopen week bij deze meneer voor wie ik binnenkort een ééndaagse cursus mag verzorgen. “Tekenen, kan jij me dat wel leren in 1 dag?” Vroeg hij mij. Samen met de opmerking “maar ik kan helemaal niet tekenen!” is dit iets wat ik bijna bij elke klus te horen krijg. Mijn antwoord? Tekenen leer je al in een paar minuten!

Iedereen kan tekenen.

Het is écht heel makkelijk. Het klikt misschien cliché, maar het is wel de waarheid. Kijk maar eens naar kinderen: zij tekenen al voordat ze kunnen schrijven. Het probleem zit hem zowel in de angst om te tekenen als de definitie van tekenen. Tekenen is namelijk geen kunst, en niet iedereen die tekent, doet dat op het niveau van Rembrandt.

Wat is tekenen dan eigenlijk? Tekenen is het inbeelden van dingen of problemen. Dat doen we continu! Zelfs tijdens het schrijven van deze blog ontstaan er allemaal beelden in mijn hoofd van herinneringen uit het verleden en ideeën voor de toekomst. Deze zet ik nu om in woorden, maar tijdens het tekenen wordt dit een beeld. Nog zo’n voorbeeld: ik ben een enthousiast persoon die veel met haar handen wappert tijdens het spreken. Ook dat is visualiseren, alleen dan in de lucht in plaats van op papier! Grappig hè? Tekenen is dus eigenlijk laten zien dat je denkt, oftewel het visualiseren van gedachten.

Visualiseer je gedachten

Het visualiseren van gedachten, dat is waar wat mij betreft de kracht van tekenen ligt! Het stelt je in staat om te kijken naar je problemen, letterlijk en figuurlijk, en helpt je op weg met het vormen van een helder beeld. Je verbindt vormen met elkaar op papier, maar legt tegelijkertijd ook verbanden tussen gebeurtenissen in het echte leven. Dat is hoe tekenen je helpt met het oplossen van jouw problemen en het vormen van een helder toekomstbeeld. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel leuk en ontspannen. Of heel praktisch; zoals bij deze eerder genoemde klant die graag zijn ideeën wil kunnen visualiseren.

In de praktijk komt het er op neer dat ik mensen die “vast” zitten in de gedachte dat zij niet kunnen tekenen de opdracht geef om een rondje te tekenen. Door dat met andere simpele vormen te verbinden komt daar al snel een poppetje uit, en dat poppetje groeit weer uit tot een heel beeld. Dit klinkt nu misschien allemaal heel abstract, maar in de praktijk komen daar de mooiste dingen uit! Zo verheug ik me er nu al op om te zien wat de nieuwe klant in één dag al op papier weet te zetten. Ben jij de volgende die mij verrast met een meesterwerk?